SER ESTAR I VALIDAR

LA CLAU DE L’EDUCACIÓ EMOCIONAL AMB ELS NOSTRES FILLS/ES:

SER, ESTAR I VALIDAR

SER tu mateix/a, coherent amb els teus propis valors i amb les teves pròpies accions. Si ets autèntic, seràs referent autèntic i es tradueix en educar per a l’autenticitat, no per agradar. I per més evident que sembli no és cosa fàcil ja que sovint ens pot més el «quedar bé» que el que nosaltres desitgem o el que el nostre fill/a estigui sentint.

ESTAR implica presència. No és una qüestió de temps ni de bona o mala qualitat, estar implica ser conscient d’on som, implica presència física i mental. Els nostres fills i filles necessiten molta estona de joc i molt temps compartit amb les seves persones referents per tal de poder fomentar el vincle afectiu i sentir-se en un entorn còmode i segur. D’aquesta manera els serà més fàcil actuar des del respecte i la confiança i no des de la por o la inseguretat. La presència implica interès pels seus interessos, indagar en els seus pensaments i les seves conductes, implica connexió amb els nostres fills/es. Aquest estar, aquesta presència i aquesta connexió seran les eines que permetran que el vincle que establim es faci fort i es pugui mantenir al llarg de la nostra vida.

VALIDAR la seva manera de ser. Acceptar els nostres fills/es tal com són. Espectacularment meravellosos/es i increïbles. Els teus fills/es, igual que els meus, són perfectes tal com són i els farem un gran favor si els permetem que siguin com són i no com ens agradaria que fossin. Això significa acceptar que no es comportin com volem, que no ens facin tant de cas com ens agradaria – o com necessitaríem – que reaccionin de manera molt diferent a nosaltres en la mateixa situació, que no entenguin les coses igual que nosaltres, que tinguin diferents ideals o opinions i que, en definitiva, els acceptem simplement pel fet de ser persones. Persones que senten i, per tant, validem que està bé el que sentin tot i que no ho compartim. Siguem referents en com poden desenvolupar i millorar les seves habilitats per tal que puguin sortir airosos de situacions complicades. Perquè se les trobaran i els faran créixer sempre que no els sobreprotegim. Validem-los tal com són, validem que no podem canviar-los i que no ho necessitem, ells/es necessiten referents que els acceptin per tal de poder viure plenament i no reprimint-se per ser acceptats/des.

Laura Bernà